MENU
Les Belges aiment toujours la brique

De Belgen hebben nog steeds een baksteen in hun...

Les Chinois toujours plus friands d’immobilier occidental

Chinezen steeds meer verzot op westers vastgoed

24 februari 2017 Comments (0) Vastgoed

Hacker houses, leven op het werk

“Hacker house”: twee woorden voor een concept dat rechtstreeks uit Californië komt. Inderdaad, in San Francisco, een stad die al lang in de voorhoede van innovatie staat, doken een paar jaar geleden de eerste “slaapkantoren” op. Plaatsen waar ondernemers, informatici, ontwikkelaars, designers, grafisch ontwerpers en “digital nomades” willen leven en niet alleen werken onder hetzelfde dak.

Sindsdien is het concept verspreid over heel Silicon Valley en daarna over de hele wereld. Ten zuiden van Parijs opende Seed-Up eind 2015 een ‘hacker house”. In het paviljoen, waar ze eten en zijn gehuisvest, werken een tiental geeks zonder hun tijd te tellen. Ze worden allemaal gedreven door de wil om hun talent meteen te benutten, zonder langs het vakje onderneming te passeren. Want het principe waar het hier allemaal om draait, is de bundeling van talenten. De rekrutering gebeurt zeer selectief, met een beslissing om systematisch collectief aan te werven.

In het ‘hacker house’ komen mensen bijeen die worden gekozen op basis van een diepe verstandhouding en die zowel werken aan projecten voor grote groepen als aan hun eigen projecten. Het is een soort van geek coöperatie, aldus Paul Poupet, medeoprichter, “waar men om twee uur ’s nachts kan blijven stilstaan bij het stemrecht voor robots of de 3D-printer kan gebruiken voor een of ander prototype.” Hij wil niet beweren dat “hacker houses” een bedrijfskantoor definitief kunnen vervangen, maar beschrijft ze als een vernieuwende organisatie, waar “men kennis, vaardigheden, netwerken en gezellige momenten kan delen“.

Nieuwe vastgoedniche

Het concept is zo populair geworden bij de jonge Millenials, dat verschillende promotors er al een nieuwe niche in zien. In immomilieus heet dit “coliving”. En in Europa is dit de – ambitieuze – doelstelling geworden van de start-up OneThird. Zijn specialiteit: op zoek gaan naar nieuwe vastgoed- en renovatieprojecten van 3.000 tot 4.000 m² gelegen aan de rand van steden en in gentrificatiebuurten. Vooral in Parijs, Brussel en Madrid. Deze toekomstige residenties zijn gebaseerd op het concept van het “hacker house” en bieden beperkte privéruimtes en grote gedeelde ruimtes, met veel aandacht voor gemeenschap en diensten. “Het geheel wordt ondersteund door een aanzienlijke technologische innovatie“, belooft Nathalie Chapuis, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van OneThird.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord