MENU
Quel avenir pour le quartier Nord à Bruxelles?

Namen onthaalt het eerste drijvende hotel in Europa

Pourquoi investir en Europe de l’Est

Waarom investeren in Oost-Europa

La superficie des logements neufs diminue-t-elle?

15 mei 2017 Comments (0) Vastgoed

Neemt de oppervlakte van nieuwe woningen af?

In de grootsteden met huurprijzen die de pan uit swingen en waar steeds meer mensen alleen wonen, is er een nieuw type woning ontstaan: miniappartementen, die lange tijd verboden waren. In Londen zijn deze appartementen tussen de 24 en 33 m2 groot, met een minikeuken, een berging, een badkamer met douche, grote ramen, een beglaasde deuropening en hoge plafonds (2,89 m) om de indruk van meer ruimte te geven.

Ook in België is er sprake van verdichting en we zijn geneigd te geloven dat de bewoonbare oppervlakte van onze woningen ook kleiner wordt. Volgens de laatste gepubliceerde cijfers van de FOD Economie zou de gemiddelde oppervlakte van de huizen en appartementen niet aanzienlijk kleiner geworden zijn… In de loop der jaren heeft het appartement enorm gewonnen aan ergonomie en aan kwaliteit van de beschikbare ruimte. Het referentieoppervlak bedraagt om en bij de 75 m². Voor woningen is dat ongeveer 130 m² met een tuin die erg verschilt naargelang men in de stad woont, of meer landelijk, in het noorden of het zuiden van het land.

In Brussel zou de gemiddelde oppervlakte van de woningen zelfs aanzienlijk toegenomen zijn in de afgelopen drie jaar. Ze bedraagt meer dan 450 m², terwijl ze in het eerste decennium tussen 153 (2002) en 318 m² (2010) schommelde. Op het vlak van appartementen, waar er nog aanzienlijk meer gebouwd wordt, draait de gewogen gemiddelde oppervlakte sinds 16 jaar rond de 75 m², met een maximale oppervlakte die afhankelijk van het jaar schommelt tussen 81 m² (2004) en 63 m² (2014).

In Wallonië vinden we voor appartementen vergelijkbare gemiddelde oppervlakken terug rond de 70 m². Voor de Waalse huizen is de gemiddelde oppervlakte sinds het begin van het millennium kleiner dan die van hun Brusselse buren, maar ze heeft de neiging om lichtjes te stijgen naar ongeveer 130 m².

Alleen in Vlaanderen, waar de gronddruk veel pregnanter is dan elders, neemt de oppervlakte opvallend af. Uit de bouwvergunningen die de afgelopen jaren werden toegekend, blijkt dat de gemiddelde oppervlakte van de woningen op vijftien jaar is gedaald van 160 naar 133 m². In diezelfde tijdsspanne zagen de appartementen hun oppervlakte met 17 m² inkrimpen, die in 2016 rond de 66 m² bleef hangen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord