MENU

Pantin wordt het nieuwe Parijse Brooklyn

De markantste gebouwen van 2020

28 februari 2020 Comments (0) Vastgoed

Luxemburg: kantoorvastgoed klopt alle records

De Luxemburgse markt voor zakelijk onroerend goed blijft groeien. 2019 was een uitzonderlijk jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van JLL, één van de leiders in de sector.

Het bedrijf JLL Luxembourg, gespecialiseerd in kantoor- en zakelijk vastgoed, heeft zojuist zijn nieuwe jaarverslag gepubliceerd. En het minste wat we kunnen zeggen is dat de vastgoedmarkt in Luxemburg in 2019 records zal hebben gebroken door de symbolische drempel van 250 000 m² te overschrijden. Volgens JLL steeg de bezetting met 7,5% in een jaar tijd, van ongeveer 245 000 m² in 2018 tot 265 000 m² in 2019. Als we dit oppervlak vergelijken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, bedraagt de stijging bijna 20%.

“De barometers bewijzen het: de bezetting bereikte zijn hoogste niveau ooit vat JLL samen. De beschikbaarheid is sinds 2009 nooit lager geweest, de huurprijzen zijn gestegen en het investeringsvolume is wederom zeer hoog.”

Een boost dankzij Europa en Ferrero

JLL merkt op dat “zakelijke dienstverleningen”, die met een totaal van 36% het grootste oppervlak bezetten, op de hielen gevolgd worden door de Europese instellingen, die “terug in de schijnwerpers” staan. Alleen al de Europese kantoren maken nu 19% van de totale omvang van de bezetting uit. Met name dankzij de opening van het Hof van Justitie van de Europese Unie in een derde toren in Kirchberg (voor een totaal van bijna 40 000 m²) en de intrek in een eerste deel van KAD II in Kirchberg door het Europees Parlement.

De banken en instellingen vertegenwoordigen dan weer ongeveer 12% van de bezettingsgraad, met name door de huur van meer dan 10 000 m² door de Bank Edmond De Rothschild in Cloche d’or. De verhuizing van de Ferrero Groep naar haar nieuwe hoofdkwartier op de luchthaven heeft ook de bezetting versterkt. Ten slotte wijst JLL, met 4% van de totale bezetting in 2019, ook op de toename van co-workingruimtes in Luxemburg.

Van de totale transacties in zakelijk onroerend goed werd 1,9 miljard euro geïnvesteerd in 2019. Wat de prijzen betreft, zit ook het kantoorvastgoed in Luxemburg in de lift. In het centrum van de hoofdstad wordt een vierkante meter gehuurd voor ongeveer 50 euro per maand, 36 euro op de Kirchberg, 35 euro op het Ban de Gasperich en 28,5 euro op Belval, meldt JLL.

  • © Simon Schmitt
  • © Simon Schmitt
  • © Simon Schmitt
  • © Georges Fessy
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord